"Experiment met statushouders is mislukt"

BREUKELEN/MAARSSEN - Het rooskleurige beeld dat de gemeente Stichtse Vecht schetst van de opvang van statushouders, is totale onzin. Dat zeggen buurtbewoners van de vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben en een eigen woning.
Vorige week meldde NRC Handelsblad dat een experiment in Maarssen en Breukelen waarbij jonge mannen met een status intensief worden begeleid, succesvol verloopt.
Omwonenden spreken echter van veel incidenten. Geluidsoverlast en onveilige situaties zijn aan de orde van de dag, vertelt Paul Bijen die in een flat aan de Otterspoor woont. Volgens hem schiet de begeleiding tekort en leidt dat tot problemen.
"Die jongeren hebben geen dagbesteding, ze drinken veel en dat zorgt met name 's avonds voor veel geluidsoverlast. Het is een keer voorgekomen dat tijdens een nachtelijk feestje een van de bewoners aan het frituren was en dat leidde tot een keukenbrand. Niemand, ook de begeleiding niet, was in staat daar op een adequate manier mee om te gaan."

DE POEL

Ook op andere plaatsen in Breukelen zeggen mensen last te hebben van statushouders. "Het zijn geen incidenten, dit is iets structureels", laat een bewoner van de wijk de Poel weten. Ook een vrouw uit Broeckland ervaart overlast
"Ik kan niet eens met m'n hond over straat lopen, dan beginnen ze te gillen. Als ik daar over klaag bij de gemeente, dan wordt er gezegd dat ik me moet aanpassen. Het moet toch niet gekker worden."

GESLAAGD

De gemeente en woningcorporatie Vecht en Omstreken herkennen zich niet in het beeld dat de bewoners schetsen. "Er zijn niet meer incidenten dan in andere wijken", laat directeur Bert van Rossum van de woningcorporatie weten. "De proef waarbij jonge statushouders worden begeleid is geslaagd. Natuurlijk zijn er in het begin wat aanpassingsproblemen geweest, maar het gaat gewoon goed."
Volgens wethouder Vital van der Horst zitten begeleiders en vrijwilligers er bovenop door er snel bij te zijn als het misgaat. Op die momenten gaan ze in gesprek met de jongeren en proberen ze problemen te voorkomen.
"De cijfers laten dit ook zien. Tussen het moment dat de statushouders kwamen in juli 2015 en 1 februari van dit jaar zijn er op de locatie Otterspoor vier meldingen van overlast bekend bij politie en gemeente. Dit hebben we serieus genomen door snel te reageren en de begeleiding te intensiveren."
Volgens Van der Horst geeft de politie aan dat er sinds februari 2016 twee meldingen zijn geweest. "Ik begrijp dat dit vervelend kan zijn voor omwonenden, maar het zijn geen grote problemen."

WELDEGELIJK OVERLAST

Volgens Bijen wordt er creatief met de cijfers omgegaan. Er zijn wel degelijk meer meldingen van overlast geweest, maar dan bij het Leger des Heils, beweert hij. "Die incidenten worden niet meegenomen in de cijfers. Die geven alleen de meldingen van de politie weer." De gemeente ontkent dat er meer aan de hand is dan dat de cijfers nu laten zien.
Paul Bijen gaat binnenkort in gesprek met de wethouder. "Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen."