Justitie showt wapens tijdens proces 'moord op bestelling'

Justitie showt wapens voorafgaand aan de zaak.
Justitie showt wapens voorafgaand aan de zaak. © Openbaar Ministerie
UTRECHT/NIEUWEGEIN - In Amsterdam is donderdagochtend het 26Koper-proces, dat draait om moorden op bestelling, begonnen. Tien verdachten uit onder meer Nieuwegein en Utrecht staan terecht. Zes daarvan zijn vandaag ook echt aanwezig. Een van de mannen is er de komende tien zittingsdagen niet bij, omdat hij vreest voor zijn veiligheid.
De zaak kwam aan het rollen op 21 juli 2015. De politie vond toen een enorm wapenarsenaal in een loods in Nieuwegein. Het ging om onder meer 92 vuurwapens, duizenden kogels en 9 handgranaten. De recherche kwam daarmee een grote criminele organisatie op het spoor, die zich zou bezighouden met huurmoorden.

LIQUIDATIES

De bende wordt onder meer gelinkt aan de liquidaties van
in de Utrechtse wijk Overvecht,
in Amersfoort en
, ook in Amersfoort.
Voor de rechters stond donderdagochtend enige tijd een tafel met een enorme verzameling wapens die aan de zaak gelinkt wordt, meldde verslaggever Kees Hoogendijk vanuit de rechtbank. Volgens de rechter was het aan het begin van het proces nog onduidelijk of alle wapens van de verdachten zijn.

AFLUISTERAPPARATUUR

Een wapenexpert luisterde daarom tijdens de zitting naar geluidsfragmenten van een AKA47 dat gelinkt zou zijn aan de zaak. Het ging om knallen die bij de Lekdijk in Wijk bij Duurstede zijn vastgelegd door afluisterapparatuur. "Hij zei dat hij geen individuele wapens kan herkennen, maar wel wapengroepen. Systeemgelijke wapens zijn allemaal hetzelfde opgebouwd", zei Hoogendijk.
Ook demonstreerde de expert onder meer een AKA47. Hij toonde zo het verschil met het typische geluid dat in de opname te horen is. "Een lesje wapengebruik in de rechtszaal dus. Het publiek zat op het puntje van de stoel!", zei Hoogendijk.

SLECHTE OPNAME

De advocaat van de verdachte stoorde zich daarbij aan de slechte geluidsopname. Maar volgens de expert was originele opname beter dan die die tijdens de zaak te horen is. "Het geluid van een Kalasjnikov is heel karakteristiek. Die haal ik er zo uit."
Een aantal advocaten wilde dat de verdachten los van elkaar worden behandeld en dat de hele zaak zou worden aangehouden. Ze legden daarvoor meerdere verzoeken neer bij de rechter, maar die ging daar donderdag niet in mee.

ZWIJGRECHT

Een van de verdachten beriep zich op z'n zwijgrecht toen hem gevraagd werd of hij toegang wilde geven tot de informatie op zijn BlackBerry. Het OM benadrukte dat er meer tactisch onderzoek nodig is om uit te vinden welke personen schuilgaan achter de versleutelde telefoons, waarmee de verdachten zouden hebben gecommuniceerd.
Verder was er discussie over ontlastend bewijsmateriaal dat afkomstig is uit Canada. Het OM zei dat het te lang gaat duren voordat die versleutelde data beschikbaar kunnen komen, maar volgens de advocaten ging het om belangrijke informatie. De rechtbank besloot uiteindelijk dat er niet op de gegevens gewacht hoefde te worden en dat de rechtszaak gewoon door kon gaan.

GESTEGGEL

Er ontstond vervolgens gelijk gesteggel tussen het OM, de rechter en de verdediging over dat sommige verdachten niet naar de zittingen zullen komen. "Zo wou een van hen terug naar zijn cel. Maar het OM vond dat hij vragen moet kunnen beantwoorden", zei Hoogendijk. De verdachten gaven aan niks te zullen zeggen. Eén verdachte komt later nog met een schriftelijke verklaring.
Justitie komt volgende week donderdag met een strafeis in de 26Koper-zaak. De rechter doet op z'n vroegst pas eind november uitspraak.

Een samenvatting van de 26Koper-zaak.