Succesvol jubileumjaar voor Bureau Hengeveld

© RTV Utrecht
Utrecht - Ook dit jaar sluiten we weer af met mooie cijfers. In totaal zijn er 166 zaken behandeld. Kijkers belden 257 tips door, waarmee 25 verdachten konden worden opgepakt. In totaal zijn 39 zaken opgelost met hulp van de kijker.

20 jaar boeven vangen

2023 is een jubileumjaar voor het Utrechtse opsporingsprogramma. Het startte in oktober 2003, toen nog gepresenteerd door Annechien Steenhuizen en Rob van Burik. In de jaren die volgden zijn zo'n 3500 zaken behandeld. Ongeveer 700 zaken zijn opgelost met hulp van de kijker.

Explosies

In 2023 viel het grote aantal ontploffingen bij woningen en bedrijfspanden op. De schade is vaak groot en de impact op de bewoners ook. Meestal maken de daders gebruik van zwaar vuurwerk dat door de brievenbus wordt gegooid of op de voordeur wordt geplakt.

Houtense moordzaak

Ook is 2023 het jaar van de moord op Rishi Rampadarath. Hij werd bij z'n ouderlijk huis in Houten op straat doodgeschoten. De zaak is nog niet opgelost en werd nog een keer herhaald in de eindejaarsuitzending op tv. Ook Opsporing Verzocht besteedde nog een keer aandacht. ''We hebben de moeder van Rishi geïnterviewd en dat was hartverscheurend,'' zegt presentator Sacharko Broere. ''Zij vond haar zoon badend in het bloed en hij stierf in haar armen. De dader is helaas nog niet gepakt. Hopelijk komt de gouden tip snel binnen.''

Opgelost

Dit jaar zijn dus 39 zaken opgelost met hulp van de kijkers. Onder meer de mishandeling van een cv-monteur in Maarssen. Hij werd mishandeld met een ijzeren pijp. Door tips van kijkers en doortastend recherchewerk kon de politie twee verdachten aanhouden. Eén van hen is dit najaar veroordeeld tot 10 maanden cel.

Opvallend

Een opvallende zaak was die van vier vrienden die een avond gingen stappen verkleed als dino. Na een leuke avond werden ze op weg naar de parkeergarage in winkelcentrum Hoog Catharijne mishandeld door drie mannen. Die beelden werden getoond. Kijkers herkenden twee verdachten. De derde is helaas nog niet gevonden. Tips over hem zijn dus nog welkom.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.