Frans Bauer waarschuwt voor WhatsApp-fraude

© Politie
Utrecht - "Laat je niet neppen bij het appen". Zo luidt de slogan van de campagne van de politie tegen fraude via WhatsApp.; de zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Frans Bauer is het gezicht van de actie.
Bij deze vorm van fraude krijgt je via WhatsApp een dringend verzoek van een zogenaamde vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. Daaraan voorafgaand wordt er geappt dat hij/zij een nieuwe telefoon heeft met een nieuw nummer om te verklaren waarom het bericht vanaf een onbekend nummer komt.
Dit soort berichtjes zijn afkomstig van oplichters die zich voordoen als een vriend of familielid en via deze slinkse manier geld aftroggelen. Ze doen hun best om het bericht zo echt mogelijk te laten lijken, door bijvoorbeeld online een foto van het familielid in nood op te zoeken en dat te gebruiken als profielfoto.
Als je het zogenaamde nieuwe nummer belt, wordt er vaak niet opgenomen of blijkt de verbinding heel slecht te zijn. Soms zijn er vage stemmen te horen die lijken op die van de vriend of familielid, maar vaak zijn dat geluiden afkomstig van een videofragment van die persoon die de oplichter ergens online heeft gevonden.

Tips

Als je een bericht krijgt van een vriend of familielid met de vraag om geld over te maken, bel hem of haar dan eerst met het nummer dat je van die persoon hebt. Dus niet dat zogenaamde nieuwe nummer. Dan kun je controleren of het verzoek om geld over te maken echt van die persoon afkomstig is. Dat blijkt bijna nooit zo te zijn. En als je die persoon niet kunt bereiken, maak dan zeker geen geld over.